Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Δίωξη στελεχών της Google στην Ιταλία λόγω βίντεο με την κακοποίηση ασθενούς


Η εταιρεία υποστηρίζει ότι προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία
Μιλάνο



Η Εισαγγελία του Μιλάνου παραπέμπει σε δίκη τέσσερα στελέχη της Google έπειτα από τη δημοσίευση βίντεο που δείχνει τέσσερις μαθητές λυκείου να εξευτελίζουν έναν έφηβο με σύνδρομο Ντάουν.
Όπως μετέδωσε την Πέμπτη το ιταλικό πρακτορείο Ansa, τα στελέχη της εταιρείας κατηγορούνται για συνέργια σε δυσφήμηση και παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.
Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή, οι τέσσερις υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν τη «νομική ευθύνη να εμποδίσουν» τη δημοσίευση του υλικού στο Google Video, η οποία είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην Ιταλία στα τέλη του 2006.
Η Google από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες στους δικτυακούς τόπους της.
Επικαλείται μάλιστα την Οδηγία της ΕΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με την οποία οι πάροχοι διαδικτυκών υπηρεσιών δεν είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν προληπτικά το ξένο υλικό που δημοσιεύουν.
Η εταιρεία απομάκρυνε το επίμαχο βίντεο μία ημέρα μετά την αρχική του δημοσίευση, ωστόσο 12.000 χρήστες πρόλαβαν να το δουν.
Η Δικαιοσύνη παρενέβη έπειτα από καταγγελία του πατέρα του θύματος και της οργάνωσης Vividown, ενός συλλόγου προστασίας των ασθενών με σύνδρομο Ντάουν (τρισωμία 21).
Το βίντεο είχε ληφθεί με κινητό και έδειχνε έναν τρισωμικό έφηβο να υπομένει φάρσες από τέσσερις μαθητές, παρουσία τουλάχιστον δέκα άλλων οι οποίοι δεν παρενέβησαν.
Οι τέσσερις μαθητές είχαν αποβληθεί από το λύκειό τους μέχρι το τέλος του εκπαιδευτικού έτους 2006-2007.
Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θεωρεί την απόφαση της εισαγγελίας «ακατανόητη» και εξέφρασε φόβους ότι η υπόθεση δημιουργεί «ανησυχητικό προηγούμενο».
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την αντίληψη ότι ένα εργαλείο μπορεί να κατηγορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται.
Ως εκ τούτου έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η απόφαση για λήψη τέτοιων μέτρων δεν αφορά τόσο την Google αυτή καθ' αυτή, όσο την ίδια τη φύση του Διαδικτύου: ένα ελεύθερο, ανοιχτό περιβάλλον στη διαμόρφωση και την υπεράσπιση του οποίου μπορεί να συμβάλλει ο καθένας από εμάς.
Ένα περιβάλλον όμως που δεν μπορεί να περιοριστεί ή να λογοκριθεί».
Στο εδώλιο θα καθίσουν στις 3 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Google Ιταλίας, ένα μέλος του συμβουλίου, ο υπεύθυνος της εταιρείας στην Ευρώπη για την προστασία της προσωπικής ζωής και ο υπεύθυνος Ευρώπης της υπηρεσίας βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: