Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Μπορώ να έχω περίθαλψη χωρίς να δίνω μία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Νοεμβρίου 2008 1:05:26 μμ

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για επιδημία. Ένας όρος συμβατός με το χώρο της Υγείας. Γιατί περί επιδημίας πρόκειται…

Το πρώτο 'κρούσμα' εκδηλώθηκε στους χώρους των νοσοκομείων. Για ένα μυστηριώδη λόγο, το υπουργείο Υγείας 'αποφάσισε' ότι οι γιατροί δεν χρειάζεται να πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες. Με την ίδια λογική, γιατί να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τις υπερωρίες;

Θυμίζει λίγο την ιστορία με το γαϊδούρι του χότζα. Όλα πήγαιναν καλά. Εκεί, όμως, που περίμενε ο χότζας (το υπουργείο Υγείας εν προκειμένω) να συνηθίσει το γαϊδούρι να ζει χωρίς τροφή…

Στην πραγματική ιστορία του χότζα, το γαϊδούρι ψόφησε. Για ορισμένους, θα ήταν πολύ βολική εξέλιξη αν το ίδιο συνέβαινε με τα νοσοκομεία…

Στην περίπτωσή μας, όμως, γιατροί και εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν. Έκαναν κινητοποιήσεις και μόνον οι γιατροί πήραν πακέτο παροχών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, η επιδημία συνεχίζεται. Το νέο κρούσμα αφορά τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Υγείας.

Θιασώτες της ιστορίας με το γαϊδούρι του χότζα, οι διοικούντες τον ΟΠΑΔ αποφάσισαν να σταματήσουν τις πληρωμές. Φαρμακοποιοί και γιατροί έχουν να δουν ευρώ από την αρχή του έτους.

Παραδόξως, και στην υπόθεση το ΟΠΑΔ το συμπαθές τετράποδο τσίνησε… Γιατροί και φαρμακοποιοί ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας εδώ και τώρα τα οφειλόμενα.

Αμήχανοι παρακολουθούν τις εξελίξεις οι ασφαλισμένοι. Και βάζουν μεταξύ τους στοιχήματα για το ποιος είναι το…γαϊδούρι της υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: