Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Διατροφή και εγκυμοσύνη.

Οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας, όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και από τη στιγμή που θα αποφασίσει να μείνει έγκυος αυξάνονται σημαντικά και ειδικά σε ορισμένα στοιχεία.

Φολικό οξύ. Απαιτείται για την ανάπτυξη των συνδέσμων του κεντρικού νευρικού συστήματος του εμβρύου τις πρώτες 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Συνιστώνται τουλάχιστον 400mg (όπως προτείνεται από το Υπουργείο Υγείας της Μ.Βρετανίας) από την στιγμή που η γυναίκα θα αποφασίσει να συλλάβει.

Όταν αντιληφθεί ότι είναι έγκυος μετά από 10 - 15 ημέρες καθυστέρησης της περιόδου, ένα μεγάλο μέρος του εγκεφαλικού νευρικού συστήματος έχει ήδη σχηματισθεί και είναι πλέον αργά.

Ένας μεγάλος αριθμός στοιχείων απαιτούνται επίσης κατά την εγκυμοσύνη (εκτός από το φολικό οξύ) που είναι τα ακολούθα. Βιταμίνες: Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12, βιοτίνη, C και Ε.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: ψευδάργυρος, σίδηρος, κάλιο, σελήνιο, χρώμιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και τα ζωτικά λιπαρά Ωμέγα

3. Η Διατροφολογία συνιστά να χορηγούνται όλα αυτά ως διατροφικά συμπληρώματα, ακόμα και αν η έγκυος γυναίκα πιστεύει ότι τρέφεται σωστά.

Η αναγκαιότητα των διατροφικών συμπληρωμάτων συνίσταται στη φτωχή ποιότητα της σύγχρονης τροφής (η οποία συνήθως περιέχει πολύ λίγα από τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα ενώ αντίθετα είναι υπερφορτωμένη με πολλά χημικά) και στην περιβαλλοντική ρύπανση, οι οποίες αυξάνουν την τοξικότητα του οργανισμού και απαιτούν επιπλέον στοιχεία για την αποτοξίνωση και την προστασία του εμβρύου και της μητέρας.

Όταν αυτές οι ανάγκες προστεθούν σε αυτές που ούτως ή άλλως έχει η έγκυος γυναίκα έχουν συνέπεια σημαντικές διατροφικές ελλείψεις σε πολλές μέλλουσες μητέρες.

Το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερες πιθανότητες περιπλοκών στη γέννα, αποβολές και περιπτώσεις όπου τα βρέφη γεννιούνται με προβλήματα.

Η βιταμίνη Α που επίσης απαιτείται δεν θα πρέπει να χορηγείται ως ρετινόλη σε δοσολογίες άνω των 10.000I.U. (Διεθνείς Μονάδες).

Η Β6 είναι απαραίτητη στο μεταβολισμό αμινοξέων και λιπαρών καθώς και σε πολλά ενζυμικά συστήματα. Συνήθως είναι ελλιπής στις εγκύους.

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου και βρίσκεται σε πάνω από 100 ενζυμικά συστήματα στον οργανισμό. Είναι το πλέον συνηθισμένο ιχνοστοιχείο που παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά έλλειψης στον άνθρωπο.

Η βιταμίνη C έχει πολλαπλούς ρόλους στον οργανισμό κάποιοι εκ των οποίων είναι: απαραίτητη για το κολλαγόνο, για την αντιμετώπιση των ραγάδων της γέννας, για την χορήγηση οξυγόνου στα κύτταρα, για την ομαλή θρέψη του εμβρύου.

Η βιταμίνη Ε χορηγεί οξυγόνο στα κύτταρα και τα προστατεύει από οξειδωτικούς παράγοντες που μπορεί να βλάψουν το γενετικό υλικό των γονιδίων του εμβρύου.

Η βιοτίνη βοηθάει στον μεταβολισμό των λιπών, στο αίμα και στην αξιοποίηση της Β12 και του φολικού οξέως.
-
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

Κράμπες των ποδιών. Οφείλονται συνήθως σε ανισορροπία ασβεστίου και μαγνησίου.

Τάσεις προς έμετο και ναυτία. Οφείλονται πιθανόν στην αύξηση των ορμονικών εκκρίσεων και στην πτώση των επιπέδων σακχάρου του αίματος ή ίσως και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μικρά γεύματα μαζί με χορήγηση χρωμίου και των λοιπών συμπληρωμάτων βοηθούν στην αντιμετώπισή τους.

Ελαφριά αναιμία. Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, Β12, μαγγανίου, φολικού οξέως και / ή Β6.

Δυσκοιλιότητα. Πρέπει να αποφεύγονται τροφές όπως γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας που
δημιουργούν βλέννες και να αυξάνονται οι φυτικές ίνες, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι φακές και τα φασόλια που δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για το πέρασμα των αποβλήτων της τροφής από το γαστρεντερικό.
Διαβητικά συμπτώματα εγκυμοσύνης. Συνήθως οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου και Β6, όπου το αμινοξύ τρυπτοφάνη αντί να μετατραπεί σε σεροτονίνη μετατρέπεται σε ξανθουρενικό οξύ το οποίο "δένεται" χημικά με την ινσουλίνη.
-
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πιο σημαντικό ίσως από το ποια ορθά μόρια χρειάζεται η μέλλουσα μητέρα είναι το τι δεν χρειάζεται και πρέπει να αποφεύγει. Εκτεταμένες έρευνες που έκανε η ομάδα των καθηγητών N.I Ward του Πανεπιστημίου Surrey και D.Bryce-Smith του Πανεπιστημίου Reading της Αγγλίας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Medicine το 1990, έδειξαν στατιστικά σημαντικές αρνητικές επιδράσεις της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην ανάπτυξη του εμβρύου. Οι αρνητικές επιδράσεις ήταν ακόμα πιο εμφανείς όταν συνοδεύονταν από διατροφικές ελλείψεις συγκεκριμένων στοιχείων.

Η μεθοδολογία τους βασιζόταν στην ανάλυση του πλακούντα των νεογέννητων από 79 μητέρες ηλικίας από 17 μέχρι 36 ετών από την περιοχή Merseyside/Blackpool της βδ.Αγγλίας μεταξύ Ιανουαρίου 1980 και Μαρτίου 1981. Η ανάλυση αφορούσε τις σχετικές συγκεντρώσεις των τοξικών στοιχείων κάδμιο και μόλυβδο και των ορθών μορίων ψευδάργυρο, ασβέστιο, χρώμιο, σίδηρο, κοβάλτιο και χαλκό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όπου τα τοξικά μέταλλα ήταν αυξημένα και τα ορθά μόρια μειωμένα, τα νεογέννητα ήταν κατά κανόνα χαμηλότερου βάρους κατά την γέννησή τους. Το χαμηλό βάρος του νεογέννητου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιακών περιπλοκών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων στην ενηλικίωσή του και σημαντική καθυστέρηση στην γενική ψυχοπνευματική του ανάπτυξη.

Οι τιμές αναφοράς που βρήκαν κατά την ανάλυση των ορθών μορίων αλλά και των τοξικών στοιχείων ήταν διαφορετικές από αυτές που θεωρούνταν ως ασφαλείς μέχρι τότε.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των ορθών μορίων ήταν μεγαλύτερες από αυτές που θεωρούνταν ως ικανοποιητικές ημερήσιες δοσολογίες, ενώ οι τιμές των τοξικών μετάλλων ήταν μικρότερες από αυτές που θεωρούνταν ασφαλείς. Με άλλα λόγια, οι ποσότητες των ορθών μορίων που βρήκαν ότι ήταν μεγαλύτερες από τις επίσημες προτεινόμενες ημερήσιες δοσολογίες που θεωρούνται αρκετές και οι συγκεντρώσεις των τοξικών μετάλλων που προτείνονταν ως ασφαλείς είχαν σαν αποτέλεσμα την σημαντική καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι τα ορθά μόρια ήταν στην πραγματικότητα σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι χρειαζόταν το έμβρυο, ενώ τα τοξικά μέταλλα σε πολύ υψηλότερα.
Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να καταρρίπτουν τις σύγχρονες επίσημες απόψεις που ισχυρίζονται ότι αν τρεφόμαστε με μια "ισορροπημένη διατροφή" παίρνουμε όλα τα ορθά μόρια που χρειαζόμαστε και ότι η περιβαλλοντική ρύπανση δεν έχει τόσο αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία μας όσο πιστεύουμε.

Η ομάδα των δύο καθηγητών επανέλαβε τις έρευνές της και στους πλακούντες βρεφών που γεννήθηκαν με σοβαρές σωματικές και πνευματικές αναπηρίες ή απεβίωσαν κατά τον τοκετό με παρόμοια αποτελέσματα. Ως συμπέρασμα των ευρημάτων τους ο καθηγητής D.Bryce Smith μετά από πολυετή εκστρατεία ανάγκασε τις αρχές και τις εταιρείες πετρελαιοειδών να θεσπίσουν σε μεγάλη έκταση αντιρρυπαντικά περιβαλλοντικά μέτρα και ένα από αυτά υπήρξε η αμόλυβδη βενζίνη.

Είναι σημαντικό για την μέλλουσα μητέρα και για τον θεράποντα ιατρό της να γνωρίζουν ότι το έμβρυο έχει την τάση να συσσωρεύει πολύ γρηγορότερα από άλλους οργανισμούς τοξικά μέταλλα και κάθε άλλο τοξικό στοιχείο της περιβαλλοντικής ρύπανσης αλλά και των αντιτροφών. Από την στιγμή λοιπόν που θα αρχίσει να προσπαθεί να συλλάβει μέχρι και τον τοκετό, η μέλλουσα μητέρα και όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για την υγεία της και την υγεία του εμβρύου, θα πρέπει να την προστατεύουν από κάθε περιβαλλοντική απειλή όσο μικρή και αν αυτή θωρείται.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί "πρωτόγονοι" πολιτισμοί απομόνωναν την μέλλουσα μητέρα από το περιβάλλον ώστε όχι μόνο να μην εκτίθεται σε τοξικά στοιχεία, αλλά ούτε καν σε ψυχολογικές πιέσεις.

Οι σύγχρονες απόψεις θεωρούν ότι εκτός των άλλων το έμβρυο γνωρίζει και την ψυχολογική κατάσταση της μητέρας και επηρεάζεται απ'αυτήν ανάλογα. Ό,τι επηρεάζει την μητέρα θετικό ή αρνητικό, ό,τι ακούει, βλέπει, οσφραίνεται, γεύεται και σκέπτεται η ίδια επηρεάζει άμεσα το έμβρυο και χαράζει το πεπρωμένο του σε μεγάλο βαθμό, χωρίς όμως αυτό (το έμβρυο) να έχει την δυνατότητα να αντισταθεί.

Η προφύλαξη του εμβρύου από οποιεσδήποτε αρνητικές επιδράσεις πρέπει να γίνεται από εμάς καθώς εμείς είμαστε οι θεματοφύλακες της ψυχοσωματικής του υγείας.

Εκτός από την αποφυγή, κατά το δυνατόν, της περιβαλλοντικής ρύπανσης και τη λήψη των ανάλογων ορθών μορίων για την αντιμετώπισή της (ο ψευδάργυρος σε συνεργασία με την βιταμίνη C αποτοξινώνει τον οργανισμό από το κάδμιο και τον μόλυβδο) η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να αποφεύγει και τα εξής:

Αλκοόλ. Απογυμνώνει τον οργανισμό από πολλά ζωτικά στοιχεία, ειδικά από ψευδάργυρο και βιταμίνες Β και τα κάνει ελλιπή με αποτέλεσμα την διατροφική ασιτία του εμβρύου.

Κάπνισμα. Αυξάνει την τοξίνωση του οργανισμού ιδιαίτερα σε κάδμιο, και προκαλεί σοβαρές γενετικές βλάβες των γονιδίων που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Ζάχαρη. Κατά την εγκυμοσύνη πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα ελαφριάς υπογλυκαιμίας και για να τα αντιμετωπίσουν καταφεύγουν στα γλυκά. Αυτό είναι σοβαρό σφάλμα γιατί η ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι παροδική, ενώ οι οξειδωτικές επιδράσεις της ζάχαρης στις μεμβράνες των κυττάρων είναι σημαντικές και μονιμότερες. Συνιστάται η σημαντική μείωση της ζάχαρης από κάθε πηγή, όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη αλλά για πάντα.

Καφές / Τσάι και κάθε τονωτικό. Επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, παράγουν τοξικά υποπροϊόντα όπως οι ξανθίνες και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα με κίνδυνο άμεσης λοίμωξης και με αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο.

Γενικά, η διατροφή της μέλλουσας μητέρας θα πρέπει να επικεντρώνεται σε όσο γίνεται καθαρότερες και λιγότερο επεξεργασμένες βιομηχανικά τροφές (π.χ. όχι σοκολάτες, μπισκότα, κονσέρβες κλπ). Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα βιολογικής καλλιέργειας φρούτα, λαχανικά, όσπρια και βλαστούς που δεν έχουν εκτεθεί στην ρύπανση της κυκλοφορίας των δρόμων ή αν έχουν θα πρέπει να πλένονται καλά σε διάλυμα νερού με ξύδι ή Citricidal.

Ο εξής συνδυασμός συνιστάται για όλες τις γυναίκες από την στιγμή που προσπαθούν να συλλάβουν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προϊόντα: *Folic Acid: 1-2 ταμπλέτες με φαγητό

Mexican Yam: Όταν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του κύκλου αυξάνει την γονιμότητα της γυναίκας. Λαμβάνονται 1-2 κάψουλες ημερησίως με φαγητό 14 ημέρες μετά την περίοδο ως 2-3 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Εφόσον επιβεβαιωθεί εγκυμοσύνη δεν χρειάζεται η περαιτέρω λήψη του προϊόντος

Super Nutrition Plus: 1-3 ταμπλέτες με ή χωρίς φαγητό

Τrue Food C: 1-3 ταμπλέτες με ή χωρίς φαγητό

Δεν υπάρχουν σχόλια: